Dersin Adı | Avrupa Mutfakları |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 306 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Avrupa Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, Avrupa Mutfaklarının genel yapısı hakkında bilgileri ve Avrupa Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları içerir. Avrupa Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeleri ve bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonunu kapsar. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş | |
2 | Doğu Avrupa ve Yemek kültürü 1 / Bulgaristan-Beyaz Rusya-Polonya | Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256 |
3 | Doğu Avrupa ve Yemek kültürü 2 / Macaristan-Ukranya-Romanya | Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256 |
4 | Kuzey Avrupa ve Yemek kültürü 1 / Danimarka-Estonya-Finlandiya | Danish Fodd Recipes, Lev Well. sy. 50-100 |
5 | Kuzey Avrupa ve Yemek kültürü 2 / İsveç-Norveç-Litvanya | Swedish Food and Cooking, Anna Mosesson, sy: 35-75 |
6 | Batı Avrupa ve Yemek kültürü 1 / Almanya | Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256 |
7 | Batı Avrupa ve Yemek kültürü 2 / Fransa | Ripailles: Traditional French Cuisine, Stephane Reynaud sy: 20-90 |
8 | Batı Avrupa ve Yemek kültürü 3 / Hollanda-İrlanda-İsviçre | Swiss Cuisine: The Tastes of the Alpine Paradise, Lukas Prochazka, sy: 50-110 |
9 | Ara Sınav | Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins, sy: 1-60 |
10 | Batı Avrupa ve Yemek kültürü 4 / Birleşik Krallık-Avusturya-Belçika | Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins, sy: 60-110 |
11 | Güney Avrupa ve Yemek kültürü 1 / İtalya | The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 1-100 |
12 | Güney Avrupa ve Yemek kültürü 2 / İspanya-Portekiz | The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200 |
13 | Güney Avrupa ve Yemek kültürü 3 / Arnavutluk-Hırvatistan-Bosna Hersek | The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 200-300 |
14 | Güney Avrupa ve Yemek kültürü 4 / Yunanistan-Sırbistan-Karadağ | The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 300-400 |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain |
Önerilen Okumalar/Materyaller | The Professional Chef - 9th Edition –WILEY Food History – Reay Tannahill – Three Rivery Press New Larousse Gastronomique - Hamlyn The Oxford Companion to Food - Alan Davidson -OUP Oxford; 2 edition European Gastronomy into the 21st Century |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 20 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 15 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 1 | 15 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 25 | |
Toplam | 151 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | X | ||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | X | ||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | X | ||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest