DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Avrupa Mutfakları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 306
Güz/Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Avrupa Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Avrupa Mutfakları çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlar
  • Avrupa mutfaklarında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını bilir
  • Avrupa Mutfakları menülerini hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini uygular
  • Avrupa Mutfakları menülerinin kalitesini değerlendirir
  • Avrupa mutfaklarında kullanılan araç ve gereçleri tanır
  • Avrupa Mutfakları tarihini ve kültürel gelişimini bilir.
Ders Tanımı Bu ders, Avrupa Mutfaklarının genel yapısı hakkında bilgileri ve Avrupa Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları içerir. Avrupa Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeleri ve bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonunu kapsar.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Doğu Avrupa ve Yemek kültürü 1 / Bulgaristan-Beyaz Rusya-Polonya Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256
3 Doğu Avrupa ve Yemek kültürü 2 / Macaristan-Ukranya-Romanya Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256
4 Kuzey Avrupa ve Yemek kültürü 1 / Danimarka-Estonya-Finlandiya Danish Fodd Recipes, Lev Well. sy. 50-100
5 Kuzey Avrupa ve Yemek kültürü 2 / İsveç-Norveç-Litvanya Swedish Food and Cooking, Anna Mosesson, sy: 35-75
6 Batı Avrupa ve Yemek kültürü 1 / Almanya Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256
7 Batı Avrupa ve Yemek kültürü 2 / Fransa Ripailles: Traditional French Cuisine, Stephane Reynaud sy: 20-90
8 Batı Avrupa ve Yemek kültürü 3 / Hollanda-İrlanda-İsviçre Swiss Cuisine: The Tastes of the Alpine Paradise, Lukas Prochazka, sy: 50-110
9 Ara Sınav Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins, sy: 1-60
10 Batı Avrupa ve Yemek kültürü 4 / Birleşik Krallık-Avusturya-Belçika Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins, sy: 60-110
11 Güney Avrupa ve Yemek kültürü 1 / İtalya The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 1-100
12 Güney Avrupa ve Yemek kültürü 2 / İspanya-Portekiz The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200
13 Güney Avrupa ve Yemek kültürü 3 / Arnavutluk-Hırvatistan-Bosna Hersek The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 200-300
14 Güney Avrupa ve Yemek kültürü 4 / Yunanistan-Sırbistan-Karadağ The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 300-400
15 Dönemin Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen

Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins

Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain 

Önerilen Okumalar/Materyaller

The Professional Chef - 9th Edition –WILEY

Food History – Reay Tannahill – Three Rivery Press

New Larousse Gastronomique - Hamlyn

The Oxford Companion to Food - Alan Davidson -OUP Oxford; 2 edition

European Gastronomy into the 21st Century

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
15
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
15
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
15
Final Sınavı
1
25
    Toplam
151

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

X
11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest